Apunts per a una reforma de la universitat

La universitat és una institució amb més de 800 anys d’història que es troba en un moment de cruïlla. Fa pocs mesos va publicar-se el llibre La universidad cercada. Testimonios de un naufragio, on un grup de catedràtics denunciaven la decadència de la universitat pública a rel de l’aplicació de la pedagogia bolonyesa. Les retallades pressupostàries han augmentat el malestar d’una comunitat ja amoïnada i desconcertada. Per a uns, la universitat es veu fagocitada pels mercats i per la tendència a la professionalització. Per als altres, la institució resta massa replegada en si mateixa, irreductiblement endogàmica i desvinculada del pols socioeconòmic. Per a tots, la universitat és víctima d’una política pública erràtica que no acaba de definir un model clar d’educació superior. És possible salvar aquest malestar?

Al nostre entendre, la universitat només pot superar la crisi que l’endogala si aprofundeix en el seu doble fonament històric, és a dir, en la seva doble missió. Des del seu inici, la universitat ha estat casa del saber i motor del progrés. Durant segles, la institució universitària ha sigut el gran dipòsit de la tradició i del coneixement al món occidental, al mateix temps que ha propulsat molts dels principals avenços intel·lectuals i tecnològics. En altres paraules, la universitat s’ha d’ancorar amb valentia en la seva vocació dual: espai de coneixement multidisciplinar i esperó de transformació material i social.

Si escatim la situació actual de la institució que ens ocupa, trobarem que al llarg dels darrers decennis ha patit una sèrie de transformacions importants. Per una banda, la multiplicació i l’amplitud dels sabers ha comportat una creixent especialització del coneixement, imprescindible per aprofundir i per ser competent en les temàtiques que hom estudia. Per altra banda, s’ha accentuat el lligam entre els estudis universitaris i les necessitats vitals i professionals de la població, afavorint així la millor inserció laboral dels universitaris. Finalment, s’ha produït una notable democratització de l’accés a la universitat, que ha deixat de ser una institució d’elits intel·lectuals.

Aquestes transformacions en la institució universitària han estat positives. Tanmateix, s’han d’encarrilar correctament perquè no comportin una minva de la qualitat ni una desnaturalització de la institució. Algunes veus parlen de “mercantilització” de la universitat. Altres lamenten la “fragmentació dels coneixements” i l’estretor d’uns estudis hipertematitzats. Sense compartir aquestes anàlisis fatalistes, penso que cal prendre algunes mesures per garantir que la universitat no sigui únicament un espai de formació molt especialitzat, sinó que segueixi essent una veritable universitas. És a dir, crec que cal garantir que la universitat sigui un àmbit creatiu de reconeixement de la veritat i un temps vital d’ampliació d’horitzons i d’introducció a la universalitat dels coneixements.

Per això, seria molt convenient que el govern de la Generalitat i el govern Central estudiessin mesures per oferir algunes assignatures transversals que desbordin els interessos disciplinars del grau que hom estudia. En particular, penso que seria interessant que els estudiants de carreres científico-tècniques puguin cursar algunes assignatures de les ciències humanes i socials. De la mateixa manera, els estudiants de graus humanístics haurien d’estudiar alguns crèdits bàsics de ciències naturals, sanitàries o econòmiques. Aquesta proposta es pot articular de moltes maneres, pot ser voluntària o obligatòria i s’ha de fer en diàleg amb les universitats. Poden crear-se assignatures noves, o poden aprofitar-se matèries bàsiques ja existents.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s